Передплатна кампанія - 2017 триває! Наші індекси: 61250 та 23441.

ЯК ПІДГОТУВАТИ НАСІННЯ БУРЯКА

Щоб насіння, яке ви при­готували для висіву, пророс­ло на кілька днів швидше, його замочують. Кладуть у полотняний мішечок і опус­кають у воду. Насіння треба занурювати у рідину негли­боко, інакше без кисню воно може задихнутися.

Звичайно, має сенс про­робляти цю процедуру лише з насінням тих культур, які утворюють щільну оболонку (кавун, буряк, шпинат, цибу­ля) або містять ефірні мас­ла (петрушка, морква) і тому погано проростають. Їх слід намочувати протягом доби.

А от рекомендована три­валість намочування насін­ня огірка, кабачка, томата, ка­пусти, салату - не більше 12 годин. Для пророщування набубнявіле насіння викла­дають тонким шаром на вологий фільтрувальний папір чи тканину в приміщенні з темпе­ратурою 20-250С і прикрива­ють зволоженою мішковиною.

Пам'ятайте, насіння, при­дбане у спеціалізованих ма­газинах, попередньо обро­блене. Нерідко воно вкрите червоною, зеленою, жовтою, блакитною або іншого кольо­ру оболонкою. На упаковці обов'язково має бути попередження про обробку насін­ня, оскільки таке замочувати не можна.

Практикують ще перед­посівне прогрівання сухого насіння овочевих культур - це підвищує енергію пророс­тання і схожість. Для цьо­го його розстеляють тонким шаром на 3-5 днів на підві­конні, а також застосовують штучний обігрів.

(Укрінформ).

• Тільки-но вкривається пухнастими суцвіттями лі­щина, можна починати са­джати у відкритий грунт. Редька і ранній шпинат - найбільш підходящі для цього часу культури. З кві­тів можна сіяти нагідки, во­лошки і мак.

• Цвітіння форзиції і фіалок говорить про те, що настав час для сіяння моркви і петрушки, квітів годеції та іберійки.

• Поява пухнастих клу­бочків верби і квітучі на­рциси означають, що пора сіяти салат, ранню редьку, капусту кольрабі, са­войську і червонокачанну. З квітів у цей час садять стокротки, люпин, резеду, однорічний флокс, запаш­ний горошок. А після кіль­кох днів можна саджати го­рох і буряки.

• Тільки-но розпусти­лися листочки дуба, відтак заморозків більше не буде, і настав час для сівби теплолюбивих культур: ква­солі, кабачків, огірків, гар­бузових.

• Зацвіли горобина і бу­зок - можна сміливо висі­вати огірки і розсаду то­матів, перців, баклажанів, фізаліса.

Хай ці старовинні по­ради допоможуть вам пра­вильно зорієнтуватися з термінами сівби і отримати гарний врожай.

Він може допомогти са­дівникам приурочити свої роботи з рослинами до природних ритмів - тобто зро­бити свою працю в саду і на городі максимально ефектив­ною. Уважне спостереження за природою, світом тварин і рослин допомагали нашим предкам успішно вести різно­манітні повсякденні справи.

Детальніше...

Відібрані на посадку бульби насіннєвої картоплі необхідно озеленити, але не під прямим сонячним світлом. Хороше місце для пророщування – теплиця: розкладіть картоплю на соломянійпідстилці і накрийте поліетиленовою плівкою.

Пророщування починайте за 20-30 днів перед посадкою. Спочатку бульби помийте в розчині марганцівки. Потім розкладіть в один (максимум два) шари в ящиках. Паростки повинні бути зелені, міцні й завдовжки не більше одного-півтора сантиметра. Під час пророщування бульби зволожуйте, періодично перевертаючи й обприскуючи їх через день.

Для обприскування по черзі використовується звичайна вода, розчин попелу і розчин мінеральних добрив (його необхідно готувати безпосередньо перед обприскуванням).

Перед посадкою картоплю необхідно протруїти. Приготуйте розчин: 20 г борної кислоти на 10 л води. Бульби в корзинах або сітках занурте на кілька секунд у розчин, потім просушіть.

КУЛЬТУРА

БЕРЕЗЕНЬ

КВІТЕНЬ

ТРАВЕНЬ

ЧЕРВЕНЬ

ЛИПЕНЬ

СЕРПЕНЬ

Баклажани, кабачки, патисони, гарбуз

13-15

15-17

13-16

9-12

7-10

5-7

Базилік

1, 9, 10

2, 3, 5, 7-10, 22, 23, 29, 30

4, 9-11, 13

5, 11, 12, 21

6, 20

-

Ріпа

20-23, 25-26

19-20, 22-24

19-21

15-17, 21-24

14-15, 17

15-17, 19-21

Горох, квасоля, боби

-

15-17

13-17

9-13

7-11

5-7

Суниця, полуниця

13-15

16-17

15-17, 19-21

11-14

8-10

5-7

Капуста, спаржа

3-10

5-7, 10-12

6-13

5-13

5-7

2-6, 31

Картопля, топінамбур, арахіс

20-26

19-24

16-17

14-17

14-15

15-17

Цибуля на перо

6-9

-

15-17

11-15

9-15

6-11

Цибуля на ріпку

21-26

19-24

13-21

15-17

-

-

Морква, пастернак (на корінь)

20-23

19-20

-

20-22

17-20

14-16, 19-21

Огірки, кавун, диня, кукурудза

-

9-11

6-13

4-6

-

5,6

Перець солодкий

13-15

-

15-17

11-15

8-13

5-9

Петрушка на зелень

3-10

5, 6, 10-12

7-9

4-6

3-5

2-6, 31

Петрушка на корінь

20-24

19, 22-24

19-21

13-17, 20-23

14, 15, 13-20

15, 16, 19-21

Соняшник

15-17

11-13, 15-17

3-11, 14-17

5-7, 10-13

3, 4, 7-10

3-7

Редис, редька

20-25

19-24

13-21

15-17, 21, 22

13-21

15, 16, 19-21

Салат, шпинат

6-10

5-6, 9-11

3-5

4-6

4-7

2-5, 31

Буряк

20-23, 25-27

1, 19, 22-24, 27-30

19-21, 25-27, 30, 31

15-17, 23-26

13-21, 23

15-17, 23-26

Селера

3-10, 30, 31

1, 6, 7, 9-11, 23

7-9, 25-31

4-5, 25-27

7-13, 23-27

3-6, 24-26

Кріп, фенхель, кіндза, кмин, гірчиця

10-15, 17-23

7-11, 13-15

5-8, 12-14

4, 5, 7-9, 11-14

4-6, 9-11, 13, 14

1-3, 5-7, 10, 11

Хрін

20-23, 26

19, 20, 23, 24

20, 21

13-16, 21-23

13-20

15, 16, 20, 21

Часник

22-25

19-21

13-20

12-14, 22

3-13, 21, 22

6-9, 16-19

Помідор

13-15

-

14-16

11-15

3-13

5-9

Стихійні лиха, аварії і катастрофи можуть викликати масові ураження. Внаслідок цього можливе спричинення різних травм – струсів, переломів, стискання окремих частин тіла, поранення живота, грудної клітини, голови тощо. Пожежі можуть викликати опіки всіх ступенів разом з травмами. Аварії на хімічно небезпечних об’єктах можуть призвести до ураження великої кількості населення, що проживає поблизу хімічно небезпечного об’єкта, якщо не будуть вжиті термінові заходи захисту.

Детальніше...

Напевне, у вас на кухні чисто, але деякі деталі або предмети все ж покрилися сальною плівкою, яку неможливо витерти вологою мочалкою, так ось лимон - це саме те, що треба. Замість дорогих і часом токсичних засобів хімічної промисловості розріжте лимон навпіл, посипте зрізи сіллю в якості абразиву і потріть забруднене місце. Після цього чисту поверхню витріть досуха.

Детальніше...

Новини інформагентств

Читати всі новини...