Передплатна кампанія - 2020 триває! Наш індекс: 61250.

Останні публікації

Погода

3

«Уманська зоря» вже розповідала про давнього друга газети Івана Бабія. Іван Петрович — завзятий травник. Заготовляє лікарські рослини, щоб із настанням холодів і навесні зміцнювати імунітет.

На наше прохання пропонує практичні поради, як заготовляти лікарські рослини, щоб вони не втратили свою цілющу силу і були максимально ефективними при застосуванні:

— Збирати трави треба, коли вони містять найбільшу кількість діючих речовин: бруньки при набуханні, кору — в період сокоруху, листя і квіти — в період повного цвітіння. Коріння — навесні і восени.

Збираю лікарські рослини в гарну погоду, після дощу або рано-вранці, розкладаю тонким шаром на стелажах або під навісом в тіні на дошках. Період між збором і розкладанням для сушіння не повинен перевищувати 2-3 години. В багатьох рослинах прихована цілюща сила і кожна ложка рослинного настою чи відвару - це неоціненний подарунок організму у вигляді вітамінів, мінералів, органічних кислот, полісахаридів, інших компонентів.

Листя іван-чаю багате на вітамін С, пектини, дубильні речовини й органічні кислоти. Ці компоненти сприяють синтезу Т-лімфоцитів в організмі, які відповідають за підвищення імунітету та боротьбу проти пухлинних клітин, вірусів і деяких хвороботворних бактерій. Заварюю 3 столових ложки листя іван-чаю в 1 л окропу та настоюю протягом 20 хвилин. Вживаю по 100 мл двічі на день два тижні. Напій не містить кофеїну, теофіліну, тому практично не має обмежень у вживанні.

Природним імунним стимулятором є женьшень, його прийом   найбільш   ефективний   восени   та   взимку.

Найчастіше використовують спиртову настоянку по 15-25 крапель 2-3 рази на день до їди.

І все ж я віддаю перевагу ромашковому чаю. З столових ложки висушених суцвіть ромашки засипаю в літровий термос і заливаю окропом. Даю настоятися протягом 1-1,5 години. Проціджую і додаю по 5 чайних ложок меду і соку лимона.

Можна в ромашку нічого і не додавати, а пити протягом 10-14 днів поспіль чистий чай, який за цей час добре зміцнить імунітет. Такий напій допоможе і при ангіні, бронхіті, грипі.

Не забувайте про шипшину. Настій з неї робиться дуже просто. Перш ніж залити ягоди окропом, промиваю їх і засипаю у термос. Зазвичай це роб­лю на ніч. На ранок виходить дивовижний гарячий напій. У чашку можна додати мед або цукор. Для настою на 500 мл окропу беру 2 столові ложки шипшини. Цю кількість плодів можна заливати окропом двічі. Щоб не сильно порушувати концентрацію, доливаю термос, коли рідини залишилося близько половини.

Можна підвищити імунітет і медотерапією. Для цього слід змішати натертий корінець імбиру з медом (взяти по чайній ложечці) і з’їдати перед сном. Або половину склянки меду розмішати з подрібненою шкіркою лимона (середніх розмірів) та 3 зубчиками часнику. З’їдати вранці до сніданку і ввечері перед сном. Разова доза — 20-25 г.

Незабаром зацвіте кульбаба. Не пропустіть. Адже ця сонячна рослина лікує рак, гепатит, нирки, шлунок, очищає печінку, стимулює вироблення жовчі, регулює рівень холестерину в крові, лікує алергії... Та про це в наступних номерах часопису.

Записала Любов ГОНЧАРУК