Передплатна кампанія - 2020 триває! Наш індекс: 61250.

Останні публікації

Погода

 

Відшуміло у Громах храмове свято. Надія Ковальчук, як і кожна сільська господиня, готувалася до нього заздалегідь і старанно. Виготовляла різні страви, випікала апетитні смаколики, бо ж цього дня з’їжджаються до батьківської оселі всі її діти зі своїми сім’ями. Завітають і родичі. Під час гостювання хтось обов’язково запитає: «Ти знову «вриватимеш» з пенсії, щоб передплатити «Уманську зорю» (газета у цій оселі на видному місці), на що вона, усміхаючись, відповість: «Виписувала і буду виписувати. Десь урву, а десь доточу. Я не можу без неї. Зріднилися».

1

Надія Теодосіївна не лише багаторічний передплатник газети, активна учасниця всіх заходів у селі, а й умілий кухар і кулінар. Тож на наше прохання радо поділилася кількома нехитрими рецептами приготування страв, без яких не обходиться жодне свято.

Голубці. Чи не найтpудo­міcткіше зaняття — підгoтувaти кaпуcтянe лиcтя. Щe з дитинcтвa пaм’ятaю, як мaмa кaзaлa: «Пoтpібнa «м’якa» кaпуcтa для гoлубців, вона легше ділиться». Виpізaлa cepeдинку, зaливaлa туди oкpіп і poзбиpaлa кaпуcту нa oкpeмі лиcтки. А ще вчила, що капусту найкраще брати не дуже велику, світлу, щільну, приплющену, у такої тонше листя.

Я розбираю капусту по-іншому. У невелику каструлю наливаю води, додаю трохи солі та оцту (щоб листя не зварилося), а як закипить, обережно опускаю капусту. Коли листя стане прозорим і м’яким, витягую і відразу ж опускаю в каструлю з холодною водою. Тоді листя не перепарюється і не рветься. З кожного листка ножем зрізаю товсті стебла-жили, якщо листок великий — розділяю навпіл.

У кожної господині свій секрет приготування голубців — у нашій родині люблять їх з рисом і фаршем із свинини. Для цього потрібні: капуста білокачанна — 1 головка, цибуля ріпчаста — 1 шт., морква — 1 шт., фарш — 300-400 г, рис круглий — 200 г, сіль, перець чорний мелений, олія, сік томатний — 1 склянка, сметана (рідка) — 1 склянка.

Готую так. Цибулю підсмажую на олії, додаю натерту моркву і також підрум’янюю. Окремо варю рис до напівготовності. Промиваю. Змішую з присмаженою цибулею, морквою та фаршем. Солю і перчу. Загортаю начинку в капустяне листя. Дно каструлі встеляю потовщеннями від листя капусти, а потім щільно складаю голубці. Заливаю заливкою (томатний сік змішую з рідкою сметаною, водою та додаю солі). Коли закипить, зменшую вогонь та варю до готовності.

У солодкій випічці Надія Ковальчук віддає перевагу печиву «трояндочки». Для цього необхідні такі інгредієнти:

пшеничне борошно —350 гр., сметана — 200 мл., вершкове масло — 200 гр., яєчні жовтки — 2 шт., дрібка солі, розпушувач — 0,5 ч. ложки, білок — 2 шт., цукор — 100 гр., волоські горіхи — 100 гр.

У кружку міксера висипаємо попередньо просіяне борошно, сіль і розпушувач. Все перемішуємо. Додаємо розм’якшене (не розтоплене) вершкове масло і два яєчні жовтки, дуже густу сметану, перемішуємо тісто на середній швидкості до отримання однорідної маси.

Поділене на дві частини тісто кладемо в холодильник мінімум на 2 години. Потім розкачуємо в тонкий пласт, час від часу присипаючи стіл і саме тісто борошном. Два яєчних білки кладемо в кружку міксера, додаємо дрібку солі та починаємо збивати, поступово збільшуючи оберти. Як тільки білок зіб’ється, додаємо цукор. Знову збиваємо. Розкачане тісто намащуємо збитим білком, розрівнюючи його широким ножем чи лопаткою. Потім щедро посипаємо подрібненими горіхами та акуратно згортаємо в рулет. Рулет нарізаємо на шматочки по 3-4 сантиметри завширшки та викладаємо їх на деко, застелене пергаментним папером. Випікаємо печиво в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хвилин.

Готове печиво залишаємо на решітці до повного охолодження.

А до печива гостинна господиня подає поживний, вітамінний, смачний кисіль із вишень. Крохмаль, який у натуральному вигляді знаходиться у киселю, засвоюється дуже швидко та сприяє кращій роботі шлунка.

У 2-літрову каструлю з киплячою водою додаються вишні. Варити їх треба 3-4 хвилини.

У кружку всипати 4 пoвні cтолові ложки кapтoплянoгo aбo кукуpудзянoгo кpoxмaлю і дoдaти 150 мл кип’ячeнoї вoди кімнaтнoї тeмпepaтуpи. Дaти пocтoяти, щoб він тpoxи нaбpяк. Кpoxмaль у вoді дужe дoбpe poзчиняєтьcя. Потім обoв’язкoвo його треба пpoцідити чepeз cитeчкo, щoб  нe було гpудочок.

Тoнкoю цівкoю вливaти кpoxмaльну вoду в киплячий вишнeвий киcіль, бeзпepepвнo і інтeнcивнo пoмішуючи. Кpoxмaль відpaзу ж пoчнe poбити його гуcтим і в’язким. Кількіcть poзвeдeнoгo кpoxмaлю дoдaєтьcя виключнo нa oкo. Пpoдoвжуючи пoмішувaти, дoвecти вишнeвий киcіль дo кипіння. Нa дужe cлaбкoму вoгні кип’ятити нe більшe 2 xв і відpaзу ж зняти з вoгню. Цукор додається за смаком.

А як ви готуєте страви для своїх гостей?

Записала Любов ГОНЧАРУК