Передплатна кампанія - 2020 триває! Наш індекс: 61250.

Банери

Уманська зоря

Останні публікації

Погода

1

Поціновувачі кави в період карантину відчувають нестачу кофеїну в крові та думках. А чи можна приготувати популярний смачний напій удома? Своїми рецептами поділилися власники кав’ярні Socol Coffeе Сергій та Наталія СЕРДЮК.

Як і більшість господинь, за купівлю продуктів   і кави зокрема відповідає Наталія. І щоб не прогадати з вибором, дівчина радить звернути увагу на таке.

— Відтворити смак ароматної запашної кави в домашніх умовах можна, потрібно лише обрати якісний продукт. Раджу завжди брати (а якщо є така можливість, то і робити самому відразу вдома) свіжозмелену каву, тоді максимально збережуться аромат і всі властивості.

Не лінуйтеся читати, що пишуть на упаковках, зокрема зверніть увагу на показник балів. Зерна з найвищою якістю оцінюються у 80-100 балів, все, що нижче, — це комерційна кава з низькою чистотою смаку.

Сортів кави безліч, але всі вони ростуть на двох кавових деревах: арабіка і робуста. Для мене арабіка – це синонім високої якості. Це єдиний вид, із зерен якого можна зварити високоякісну каву без додавання домішок. Залежно від регіону зерна будуть відрізнятися і за смаком. Переконалася не на одній чашці кави: найсмачніша та, що з африканських країн та Америки.

Не останню роль відіграє і спосіб обробки. Одне й те саме зерно з різним методом обробки буде відрізнятись за смаком: митий відкриває ноти цитрусових та чорного чаю, натуральний нагадує смак жовтих фруктів і рому, а хані виходить більш м’яка, вишукана та ароматна.

За приготування напою береться Сергій. Як справжній романтик, до справи підходить творчо.

— Перше правило, яке слід запам’ятати, – кава не повинна бути гіркою та пахнути горілим. Правильно приготована кава буде збалансованою, ароматною, солодкою і чистою за смаком.

Воду краще взяти бутильовану або добре очищену. Посуд не впливає на смак напою, а має більш естетичне значення. Тому каву можна пити з прозорих склянок, саме так робимо ми.

Сьогодні за допомогою спеціального технічного обладнання можна зварити різноманітні види напою, а от в домашніх умовах пропоную вам два рецепти.

Кава «по-польськи»

Це найлегший спосіб заварювання кави – безпосередньо у чашці. Він передбачає використання лише двох компонентів – меленої кави та води. Зверніть увагу, що мова йде про мелені зерна.

Щоб кава вийшла середньої міцності, достатньо чайної ложки з гіркою на 100 мл води. Сипимо до чашки і заливаємо гарячою водою (90°C – це коли кілька хвилин постояла після кипіння). Лити потрібно інтенсивно, щоб вода підняла з дна всю каву. Залиште на 2-4 хвилини. За цей час більші частинки зерна утворять на поверхні невеликий шар. Після чого їх потрібно обережно зняти ложкою, а напій перелийте в іншу посудину. Бажано це зробити так, щоб кава на дні не потрапила до рідини. Готово.

Кава «по-корейськи»

Про неї мало хто дізнався б, якби не карантин. Ця кава стала справжнім хітом, коли корейці під час самоізоляції почали ділитися у соціальних мережах рецептами приготування збитої кави під назвою Dalgona. Цей варіант більше підійде тим, хто хоче спробувати щось оригінальне, аніж насолодитися класичним смаком кави.

Нам знадобляться такі чотири інгредієнти – цукор, вода, розчинна кава і молоко. Воду, каву і цукор беремо у співвідношенні 1:1:1. Їх необхідно перемішати міксером або добре збити вручну. Коли суміш загусне, перекладіть до чашки, наповненої молоком. Щоб кава була не дуже міцною, молока має бути трохи більше, ніж кавової суміші. Експериментуючи зі смаками, можна покласти декілька кубиків льоду.

І наостанок. Навіть у такі складні часи, як сьогодні, не давайте проблемам тиснути на вас. Підтримуйте один одного, дбайте про своїх близьких. А коли вже зовсім стане сумно, влаштуйте посиденьки за кавою: уявіть, як аромат запов­нює кімнату, і дозвольте собі на мить забути негаразди, відчути момент щастя.

Спілкувалася Олена САМОТОКА